Maximalus užimtumas

Su MAXIMOS pagalba ir Panevėžio rajone vaikams prieinamos naujausios edukacinės

Ramygalos kultūros centre ir Atviro jaunimo centro erdvėje nuolatinėse veiklose lankosi per 200 dalyvių. Patys esame kaip nedidelė bendruomenė, vienijanti šviesius, mylinčius pasaulį žmones.

AJC projektas ,,Maximalus užimtumas” iš 94 pateiktų projektų pateko į finalininkų 15-uką. O vėliau buvo atrinktas ir į laimėtojų sąrašą. Gegužės 31 d. buvome pakviesti į „Mes – bendruomenė“ baigiamąjį renginį, kur šventiniame renginyje mūsų laukė įkvepiančios projektų kūrybinės dirbtuvės. Dirbtuvių metu „Mes bendruomenė“ paraiškų vertinimo komisijos narys Mykolas Lepeška pasidalino savo ilgamete patirtimi, kaip idėjas paversti realybe, o dieną užbaigė projektų apdovanojimų ceremonija. Maxima dar kartą nustebimo originalumu ir kiekvienam laimėjusiam įteikė diplomą iš perdirbto popieriaus, o jo viduje gėlių sėklos, kad diplomas negulėtų, o puoštų savo žiedais mūsų bendruomenę.

Didžiausio Baltijos šalių prekybos tinklo „MAXIMA“ projekto dėka, bus sukurta saugi edukacinė erdvė regiono vaikams, taip mažinant socialinę atskirtį tarp didmiesčių ir provincijos. Technologijoms sparčiai žengiant į priekį, mažųjų miestelių ir kaimų gyventojai turi mažesnes galimybes suspėti su pasauliu. Nereikia net pasakoti kaip skiriasi robotų konstravimas iš kartoninių dėžių  ir  tikrų robotų programavimas. Tai puiki galimybė ugdyti jaunų žmonių iniciatyvumo ir kūrybingumo kompetencijas, skatinant juos mąstyti, atrasti, tirti, drąsiai kelti idėjas, inicijuoti jų įgyvendinimą, o naujausiomis technologijomis paremtus ir sukurtus sprendimus – pademonstruoti, pristatyti. Užsiėmimo metu vaikai bus mokomi integruoto ugdymo – tai skirtingų mokomųjų dalykų jungimas. Integruotas ugdymas leis vaikui nagrinėti, diskutuoti, spręsti įvairias problemas, dirbti komandoje, o visas įgytas teorines žinias įtvirtinti praktikoje, priklausomai nuo pasirinkto lego roboto konstravimo principo. Ledo robotai – edukaciniai įrankiai, leidžiantys kiekvieno užsiėmimo gale išvysti veikiantį rezultatą. Tikimės, kad MAXIMOS tinklo, skelbiamo konkurso „Mes – bendruomenė“ dėka, mes galėsime suteikti galimybę sukonstruoti robotus ir savo darbus pristatyti ne tik Ramygalos gyventojams, bet ir kitų, kaimyninių seniūnijų bendruomenėms. Įtraukdami skirtingų socialinių sluoksnių  vaikus, romų tautybės vaikus, mažinsime tarpusavio atskirtį. O tuo metu, kai visi menų vadovai yra neformalaus ugdymo užsiėmimuose, neužimti vaikai galės saugiai žaisti salėje, kurioje projekto metu įsigytų interaktyvių grindų pagalba bus lavinami ne tik vaikų judesiai, bet ir matematiniai sugebėjimai, vaikai turės galimybę susipažinti su abėcėle, planetomis, rinkti miško gėrybes arba tiesiog žaisti smagius žaidimus: futbolą arba boulingą, neišėję iš ugdymo įstaigos patalpų. Tai puiki mokomoji priemonė, kur standartiniame pakete yra 52 interaktyvūs edukaciniai žaidimai.

Tikimės, kad Maximos  projektas padės ne tik užtikrinti lankytojų užimtumą, bet ir ugdyti jų žingeidumą, bendravimą, pasitikėjimą ir savivertę.

Atviro jaunimo centro darbuotojos: Ernesta Liužinienė, Gabrielė Račinskienė

Jaunimo reikalų koordinatorė Sandra Budreikienė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apdovanojimų ceremonija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kartu su „Maximos“ komercijos direktore Vilma Drulienė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keletas veiklos akimirkų

 

2019 spalio 11 dieną Ramygalos atvirame jaunimo centre įstaigoms ir gyventojams pristatyti du 2019 m. vykdyti projektai – „Maximalus užimtumas“ bei „Interaktyvi žinutė lange“. Šie projektai išskirtiniai tuo, kad sukūrė galimybes visiškai kitokioms veikloms. Jau keletą metų vaikai ir suaugusieji klausinėjo, ar galėtų Ramygaloje veikti robotikos užsiėmimai. Deja, priemonės šiems užsiėmimams brangios, o ir žinių niekas neturėjo. Todėl galime pasidžiaugti, kad padėjo Panevėžio rajono savivaldybė ir UAB „Maxima“, jau galime pasiūlyti ir naujas, interaktyvias veiklas.

Visą vasarą kiekvieną trečiadienį Ramygalos atvirame jaunimo centre rinkosi patys smalsiausi, drąsiausi ir kūrybiškiausi jaunuoliai. Jaunimo darbuotojų kabinete naujieji robotikos specialistai vykdė ne tik smagias, interaktyvias užduotis, bet ir konstravo sudėtingus Lego robotus, kurie buvo pristatyti renginio metu.

Jaunimo centro lankytojas Rokas Miliūnas sukonstravo Lego robotą, kuris gebėjo rašyti užprogramuotus žodžius. Tos dienos užrašomas žodis – „MAXIMA“.

Nors Patriko ir Kristupo robotų modeliai buvo skirtingi, bet jų pademonstruoti judantys robotai gebėjo privažiavę kliūtį sustoti.

Tarp augančių robotikos specialistų buvo ir mergaičių grupė, kuri, įgyvendinusi mokymo programą, vėliau robotus perkonstruodavo, pridėdavo jiems ne tik tikslingumo, bet ir grožio elementų.

Tie vaikai ir jaunuoliai, kuriems robotų konstravimas pasirodė per sunkus, galėjo išmėginti kitas naujas interaktyvias veiklas. Viena iš jų – interaktyvios grindys – nauja inovatyvi priemonė, skirta lavinti vaikų judesių koordinavimą, reakciją bei loginį mąstymą. Dalyviai gali rinktis iš 52 interaktyvių žaidimų (susipažinimas su abėcėle, planetomis, miško gėrybėmis, smagūs žaidimai futbolas arba boulingas).

Kita, kiek labiau dominanti vyresniuosius lankytojus, veikla – žaidimai su virtualiais realybės akiniais. Su Sony Playstation 4 ir virtualiųjų realybės akiniais jaunuoliai gali pasinerti į jūros dugną ir iš arti pamatyti plaukiojančius ryklius ar tiesiog dalyvauti vasaros rogučių sporte. Aštresnių pojūčių mėgėjai – pasivaikščioti po virtualų siaubo kambarį. Naudodamiesi šiomis priemonėmis, galėjome kurti naujas edukacines programas, hologramines reklamas.

Renginio metu prisiminėme, kaip Atviro jaunimo centro komanda jau pristatė šias naujas galimybes Ramygaloje savo mažiesiems svečiams iš lopšelio-darželio „Gandriukas“, kurie kartu su centro darbuotojomis interaktyviomis medijomis „skrido“ į Afriką.

Daniūnų bendruomenę jaunimo darbuotojos supažindino su Lego robotais ir žaidė žaidimus.

Vasarą jaunuoliai buvo kviečiami kartu su Robotikos mokykla pasinerti į hologramų mokymus. Lektoriai supažindino ir apmokė, kaip sukurti hologramą lange bei patiems turimomis priemonėmis nusifilmuoti ir paversti save holograma. Mažieji su planšetiniais kompiuteriais spalvino gyvuosius 3D piešinius.

Po renginio visi dalyviai ir svečiai pabendravo prie puodelio arbatos bei vaišių. Pasidaliję įspūdžiais ir šiltais padėkos žodžiais išlydėjome svečius. Jie jau išmėgino mūsų turimą interaktyvią mokymo bazę, žadėjo sugrįžti su vaikais ir jaunuoliais. Tad kviečiame ir kitus pasinaudoti puikia galimybe mokytis ir pramogauti kitaip.

Atviras jaunimo centras ir ateityje vykdys šias veiklas, o jaunuoliai jau „augina“ naujas mintis ir idėjas, kaip dar naudingai ir šiuolaikiškai praleisti laisvą popietę. Jau vyksta pasiruošimas robotų kovoms.

 

Jaunimo darbuotoja Ernesta Liužinienė